Stiri :

FSE Spiru Haret - Scrisoare adresata Presedintelui Romaniei 17 februarie 2015


Catre

PRESEDINTIA ROMANIEI

DOMNULUI PRESEDINTE KLAUS WERNER IOHANNIS

                                                                                    DOMNULE PRESEDINTE,

            Timp de 25 de ani, politicienii, fie ei mai mici sau mai mari, in frunte cu presedintii Romaniei au sustinut la unison ca este nevoie de o educatie de calitate pentru a crea o natiune puternica. in tot acest timp, insa, nu s-a trecut de stadiul declaratiilor si al incercarilor esuate. Am facut reforme pe hartie, am pilotat, am sters, am venit cu idei noi, ne-am comparat cu Finlanda, dar in final am ramas prizonierii unei gandiri limitate.

            Domnule Presedinte, pe 16 decembrie 2014, la o intalnire cu cadrele didactice din judetul Timis, spuneati ca: "Educatia trebuie sa fie obligatoriu intre prioritatile nationale si nu din motivul aparent evident ca sunt dascal, ci pentru ca asa se cade intr-o tara care vrea sa isi construiasca un viitor bun. Acest lucru l-am spus, il voi mai spune si il voi repeta pana cand educatia va deveni realmente o prioritate nationala". Aceasta declaratie ne-a dat sperante si ne-a facut sa credem ca vom avea, in perioada imediat urmatoare, o dezbatere publica privind punctele principale ale unei strategii nationale in domeniul invatamantului.

            Mai mult, la aceeasi intalnire ati declarat ca invatamantul „...e o tema atat de importanta incat doar presedintele poate sa duca aceasta discutie despre ce vrem noi in Romania cu sistemul de educatie, sa duca aceasta tematica in spatiul public intr-o discutie foarte ampla care sa arate unde suntem si unde vrem sa ajungem". Au trecut insa doua luni si acest mesaj s-a pierdut parca in eter.

            stim ca educatia nu face nici rating pe posturile de televiziune si, „din pacate“, nici nu aduce voturi pentru partidele politice, dar ea se constituie in motorul dezvoltarii economice al oricarui stat civilizat. Consideram ca este de datoria noastra ca, impreuna cu factorii decidenti din Romania, sa ne aplecam asupra acestui domeniu vital pentru tara noastra.

            Timp de 25 de ani, clasa politica, prin lipsa de interes fata de sistemul educational, nu a facut altceva decat sa puna in pericol viitorul acestei tari. stim, este foarte grav ce sustinem, insa, din pacate, este adevarat. Aceasta reforma neintrerupta a formelor fara fond ne-a adus la situatia prezenta.  Trebuie sa renuntam sa ne mai gandim la efecte, fie ele pozitive sau negative, dupa schimbarile propuse si sa identificam adevaratele cauze. Cand ai o problema pe care trebuie sa o rezolvi, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii constientizezi existenta. Numai dupa ce esti convins ca ai o problema, poti sa incerci sa gasesti solutii. De aceea consideram ca primordial este sa identificam cauzele starii actuale.

            in incheiere, permiteti-ne sa reproducem tot o declaratie a dumneavoastra:  "Educatia e cheia succesului, nu doar pentru un om, ci si pentru o natiune".

            Domnule presedinte, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret“, in numele celor peste 80.000 de membri ai sai, este pregatita sa participe la realizarea unei strategii care sa fie asumata de catre clasa politica si de societatea civila. in acest sens, consideram ca este necesara si utila o intalnire cu dumneavoastra in perioada imediat urmatoare.

Cu deosebita consideratie,

Presedinte

Marius Ovidiu Nistor


Loading..
online
Top
  • Follows us our servcies